5 tips voor een vlotte export van de EU naar derde landen

Wilt u de producten van uw bedrijf met succes overzee verkopen, maar wordt u tegengehouden door de ingewikkelde douaneregels? Maakt u zich geen zorgen! Een probleemloze export is mogelijk. Met onze vijf tips kunt u uw bedrijf veilig door de douanejungle loodsen en onnodige vertragingen en kosten vermijden.

LetMeShip – jouw ongeëvenaarde persoonlijke multi-carrier verzendplatform

Al meer dan 20 jaar helpen wij kleine en middelgrote bedrijven om hun zakelijke verzendingen kosteneffectief en efficiënt af te handelen. “LetMeShip” staat voor: persoonlijk advies en een interne klantenservice die de telefoon beantwoordt en zorgt voor uw verzendbehoeften. En dit alles met de beste prijs-prestatieverhouding en zonder contractuele verplichtingen.

Tip 1: Vraag op tijdeen EORI-nummer aan

U kunt het EORI-nummer zien als een ID-kaart voor uw bedrijf in de internationale handel. Het is verplicht voor elke invoer- en uitvoeraangifte binnen de EU. Het aanvragen is eenvoudig en kan online gebeuren. Na een succesvolle controle ontvangt u het EORI-nummer meestal binnen een paar dagen. Met dit nummer kunt u het douaneproces starten en uw goederen zonder problemen exporteren.

Tip 2: Vereenvoudig het exportproces: Word een erkende exporteur

Wilt u de goederen van uw bedrijf sneller en gemakkelijker exporteren naar landen waarmee de EU een vrijhandelsovereenkomst heeft? Overweeg dan om u als goedgekeurde exporteur (ZA) te laten registreren.

Wat zijn de voordelen van de ZA-status?

Als goedgekeurde exporteur profiteert u van talloze voordelen:

  • Meer flexibiliteit: U kunt de inklaring uitvoeren op een locatie van uw keuze, bijvoorbeeld direct bij uw bedrijf.
  • Snellere inklaring: Exportbegeleidende documenten zijn in een mum van tijd beschikbaar, waardoor vertragingen geminimaliseerd worden.
  • Minder bureaucratie: U kunt oorsprongsverklaringen afgeven, zelfs voor goederen met een waarde die boven de gebruikelijke drempels ligt.

Waarom is het belangrijk?

Vereenvoudiging van de douane-inklaring bespaart u tijd en geld. De goederen van uw bedrijf bereiken sneller hun bestemming en u kunt zich richten op de kernactiviteiten van uw bedrijf.

Wanneer is een ZA nuttig?

De ZA-status is vooral aan te raden als u regelmatig goederen exporteert naar landen waarmee de EU een vrijhandelsovereenkomst heeft. Door gebruik te maken van preferentiële oorsprongsregels kunnen douanerechten bespaard worden.

Wat is het verschil tussen deze status en Registered Exporter (REX)?

Terwijl de Toegelaten Exporteur zich richt op het vereenvoudigen van de douaneafhandeling, is de Geregistreerde Exporteur (REX) specifiek verantwoordelijk voor het afgeven van preferentiecertificaten. Afhankelijk van de vrijhandelsovereenkomst kan het nodig zijn om beide statussen aan te vragen.

Hoe word ik een toegelaten exporteur?

Om u als toegelaten exporteur te registreren, moet u contact opnemen met de desbetreffende douaneautoriteit. De exacte vereisten kunnen per lidstaat verschillen. U kunt het beste rechtstreeks informatie inwinnen bij het betreffende douanekantoor of bij een agentschap dat verantwoordelijk is voor buitenlandse handel.

Tip 3: Controleer of er exportverboden of -beperkingen zijn

Hoewel de EU zich in principe inzet voor vrije handel, kan de export van bepaalde goederen of producten naar individuele landen verboden of beperkt zijn. Controleer daarom tijdig of er een exportverbod geldt of een exportvergunning nodig is. Dit kunt u online doen in de TARIC-informatieapplicatie van de EU of via de EU-sanctiekaart.

Als u een uitvoervergunning nodig hebt, moet u deze online aanvragen bij het Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle. De verwerking kan 6-8 maanden in beslag nemen, dus plan voldoende tijd in.

Controleer tot slot of er geen invoerverboden of -beperkingen zijn in het land van bestemming.

Tip 4: De uitvoeraangifte

Als de waarde van de goederen hoger is dan €1000, moet u een uitvoeraangifte indienen bij het betreffende douanekantoor. Dit document bevat details over de goederen die geëxporteerd moeten worden en de contractuele partners die erbij betrokken zijn:

  • Een douanefactuur met de goederencode
  • De waarde van de goederen
  • Een paklijst met het aantal en gewicht van de verpakkingen
  • Het EORI-nummer van de verzender.

Exportaangiften moeten online worden ingediend via het ATLAS-systeem, hetzij door een bedrijf dat in de EU is gevestigd, hetzij door een erkend douaneagentschap.

Uw uitvoergeleidedocument (EAD) wordt dan elektronisch gegenereerd via ATLAS. U moet het EAD bij uw zending voegen.

Tot slot ontvangt u een elektronisch bericht van uitvoer om te downloaden zodra uw goederen de EU hebben verlaten. U hebt het exportbericht nodig als bewijs voor de belastingdienst.

Tip 5: De goederencode

De goederencode is het centrale classificatiecriterium in de grensoverschrijdende handel. Alle maatregelen van het douanekantoor zijn afhankelijk van de juiste indeling van de goederen. De goederencode voor export is daarom hetzelfde als het douanetariefnummer voor import. En beide zijn gedeeltelijk identiek, omdat de eerste acht cijfers van het douanetariefnummer de goederencode vormen. Dus als u het douanetariefnummer van de goederen bij invoer al kent, hebt u automatisch de goederencode bij de hand.

Als de goederencode nog niet bekend is, biedt de EU twee mogelijkheden om het juiste nummer te bepalen met het TARIC-systeem en de EZT-online database van de douaneadministratie. Deze aanpak is echter enigszins onbetrouwbaar, omdat de op deze manier bepaalde nummers niet bindend zijn en er verschillende meningen kunnen zijn over de juiste tariefindeling van een product. Dit is vervelend voor bedrijven omdat een wijziging van invloed kan zijn op de douanerechten en de vereiste documenten.

Om vertragingen te voorkomen, raden wij u aan om hier ook een Bindende Tariefinlichting (BTI) aan te vragen. Een BTI is drie jaar geldig en bindend voor alle douanekantoren binnen de EU.

Conclusie

Het douaneproces voor het exporteren van Duitsland naar een derde land kent een paar struikelblokken, en er zijn speciale gevallen waarvoor speciale vergunningen of licenties nodig zijn. Deze tips zullen u helpen om de meest voorkomende problemen te herkennen en zo onnodige vertragingen en extra kosten te beperken. Maar vergeet niet dat douaneregels kunnen veranderen en dat het belangrijk is om op de hoogte te blijven. Als u vragen hebt over douane, importeren of exporteren, of algemene vragen over een zending, dan helpen onze verzendexperts van de klantenservice u graag.


Sales LetMeShip Deutschland / Schweiz / Österreich

Vraag het ons gewoon persoonlijk

Verzendvereisten in bedrijven zijn vaak complex en tijdrovend. Een taak waarbij je op onze ondersteuning kunt rekenen.