Pakketten verpakken: 5 tips voor veilig verpakken

Pakketten en pallets worden tijdens het transport niet met fluwelen handschoenen aangepakt. Ze worden gestapeld, ze worden geduwd, ze kunnen geplet worden … Ondeugdelijke verpakking kan daarom leiden tot schade en financieel verlies, en mogelijk ook tot imagoschade voor je bedrijf. Een pakket veilig verpakken is eenvoudig als je een paar basisprincipes volgt. We hebben de vijf belangrijkste tips voor je samengevat.

Duidelijk overzicht: Hoe pak je je pakket correct in

  • Gebruik stevige, onbeschadigde verzendverpakkingen, minstens dubbelwandig, beter nog driedubbelwandig voor zware of gevoelige goederen
Paket verpacken Klebebanddicke
  • Sluit het pakket dubbel af met hoogwaardig, slijtvast materiaal, bijvoorbeeld zelfklevende tape van minstens 5 cm breed.
Paket verpacken richtig auspolstern
  • Vul de binnenkant volledig met opvulmateriaal en voorkom contact tussen de goederen. Hoe zwaarder de goederen, hoe minder flexibel het opvulmateriaal moet zijn.
Paket verpacken Sicherheitsabstand
  • Laat aan alle kanten minstens 5 cm ruimte tussen de goederen en de verpakking.
Paket verpacken Etiketten
  • Gebruik speciale labels om aan te geven dat de goederen met speciale zorg behandeld moeten worden, bijvoorbeeld voor breekbare goederen of als het belangrijk is om het pakket niet ondersteboven te keren of om te gooien.

Kies de juiste kartonnen doos

Kies verpakkingsmateriaal dat stabiel, robuust en duurzaam is, bijvoorbeeld golfkarton van hoge kwaliteit of stabiel plastic. Het karton moet ten minste dubbelwandig zijn als je een zwaar pakket of bijzonder gevoelige goederen moet verpakken, bij voorkeur driedubbelwandig. Zorg er ook voor dat de dozen de juiste maat hebben voor je zending en niet te groot of te klein zijn.

Kun je een gebruikte kartonnen doos gebruiken?

Het hergebruiken van gebruikte kartonnen dozen kan economisch en ecologisch zinvol zijn. Maar om je zending optimaal te beschermen, moet je in geval van twijfel nieuwe kartonnen dozen gebruiken. Waarom? Gebruikte kartonnen dozen zijn niet meer zo stabiel als nieuwe en kunnen sneller beschadigd raken als er tegenaan wordt gestoten. Als een gebruikte doos kreuken of andere beschadigingen vertoont, is het niet aan te raden om hem opnieuw te gebruiken.

Welk plakband is het beste voor het sluiten van pakketten?

Als je een pakket veilig wilt verpakken, zorg er dan voor dat je het juiste plakband kiest. Het moet in ieder geval minstens 5 cm breed en dubbelzijdig zijn. Als je een zwaar pakket moet inpakken of de goederen zijn breekbaar, dan kunnen hoeken en randen extra verstevigd worden met plakband. 

Verschillende plakbanden hebben verschillende eigenschappen, afhankelijk van of ze gemaakt zijn van polypropyleen, PVC of papier. De kleefstof speelt ook een rol. Grofweg kun je zeggen dat

  • PVC kleefbanden geschikt zijn voor grote en zware pakketten vanwege hun hoge scheurvastheid en duurzaamheid.
  • PP kleefbanden zijn goedkoper dan PVC kleefbanden en hebben ook een hoge scheurweerstand. Het is echter niet zo elastisch als PVC tape en is gevoelig voor hoge en lage temperaturen.
  • Papieren tape scheurt sneller dan PVC- of PP-tape en is daarom Het meest geschikt voor lichte pakketten en verzending van documenten.

Welk opvulmateriaal is het juiste?

Holle ruimtes die beweging kunnen veroorzaken tijdens transport moeten koste wat kost worden vermeden. Gebruik noppenfolie, piepschuim, papier of iets dergelijks om ze op te vullen. Als algemene regel geldt: hoe zwaarder de te verzenden goederen, hoe minder flexibel het opvulmateriaal moet zijn

  • Pak elk product afzonderlijk in om direct contact tussen de producten te voorkomen en te voorkomen dat ze tegen elkaar schuren of breken.
  • Vul de lege ruimte in de dozen op met verpakkingsmateriaal om de producten vast te zetten en te voorkomen dat ze verschuiven tijdens Het transport.

Vermijd direct contact tussen de goederen en de doos

Zijn je verzendgoederen goed verpakt en zijn de holtes gevuld? Dan is je pakket al heel stevig ingepakt. Maar een sterke stoot van buitenaf of onzorgvuldig openen kan nog steeds schade veroorzaken. Zorg daarom voor een veiligheidsafstand van ongeveer 5 cm rondom tussen je goederen en de verzenddoos, goed opgevuld met opvulmateriaal.

Pakket verpakken met de juiste etikettering

Duidelijke en nauwkeurige etikettering beschermt niet alleen de goederen tijdens het transport, maar maakt het voor het verzendbedrijf ook gemakkelijker om ze correct te behandelen. Naast het verzendetiket met alle relevante informatie over de ontvanger en afzender, moet je altijd speciale etiketten of symbolen gebruiken als de inhoud een speciale behandeling vereist tijdens het transport of in het distributiecentrum.

Houd er echter rekening mee dat je mogelijk ook een speciale dienst moet boeken om een speciale behandeling van je zending te garanderen. Dit is niet het geval bij “normale” verzendservices zoals Standaard of Express. In deze gevallen is de etikettering alleen ter informatie, maar maakt het geen aanspraak op de juiste behandeling. 

Als je iets heel breekbaars of delicaats moet verzenden, kun je het beste direct contact opnemen met onze klantenservice of je persoonlijke accountmanager en dan zullen we je vrijblijvend adviseren. 

LetMeShip – jouw ongeëvenaarde persoonlijke multi-carrier verzendplatform

Al meer dan 20 jaar helpen wij kleine en middelgrote bedrijven om hun zakelijke verzendingen kosteneffectief en efficiënt af te handelen. “LetMeShip” staat voor: persoonlijk advies en een interne klantenservice die de telefoon beantwoordt en jouw verzendbehoeften regelt. En dit alles met de beste prijs-prestatieverhouding en zonder contractuele verplichtingen.

Neem contact met ons op

We kijken ernaar uit van u te horen.

Uitweiding: overweeg een transportverzekering

De juiste verpakking kan cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat je in geval van schade de waarde van de goederen vergoed krijgt. Vervoerders en rederijen kunnen ontoereikende verpakking namelijk aanvoeren als oorzaak van de schade aan de goederen om de vergoeding te weigeren of te verlagen. Dit kan ook gelden als je een aanvullende transportverzekering hebt afgesloten.

Bij LetMeShip bieden we je persoonlijk advies, zodat je de meest geschikte transportverzekering voor jou kunt kiezen en je goederen volledig kunt beschermen. Je kunt hier meer over te weten komen in ons blogartikel “Transportverzekering in B2B verzending – wanneer heeft een aanvullende dekking zin?”.